Mihaela Runceanu -performer pentru tinerii de azi?


În ultimii ani şlagărele lansate în anii ‘80 care au bucurat copilăria mea şi tinereţea părinţilor mei nu mai ajung prea uşor la publicul tânăr. Mi-a părut rău când o colegă de numai 21 de ani a identificat-o cu greu pe Mihaela Runceanu într-o discuţie pe care o aveam. Nu are nicio vină ea. Ea e unul din tinerii care pune accent pe valoare, pe lucrurile care nu se usucă într-o zi….Doar că nu prea are acces la muzica ei şi a colegilor de generaţie ai Mihaelei. Recunoaşte că melodii precum acelea cântate în ‘80 şi începutul anilor ‘90 nu se mai compun astăzi. Şi aş adăuga eu, dacă-mi permiteţi, nu se mai compun pentru că, să recunoaştem, nu se mai naşte alchimia aceea specială între compozitor şi interpret. Rar auzi voce bună care ştie să-şi pună în valoare vocea astăzi… Întrebarea care mă frământă… După 18 ani de la moartea Mihaelei Runceanu încă mai suntem marcaţi de destinul tragic pe care l-a avut, de moartea nefirească, de durerea care a lăsat-o în urmă…Ce s-ar fi întâmplat dacă Mihaela ar fi trăit astăzi?! Eu nu –mi pot da un răspuns…Sau dacă mi-l dau, e incert, e lovit de altul, e încurcat…Prima reacţie e să ridic sprânceana… Apoi să spun… Mihaela ar fi fost şi astăzi pe primele locuri în topurile româneşti! Câţi dintre artiştii din generaţia ei îi vezi în clasamentele muzicale şi mă refer la cei care au venit cu noutăţi…. Câţi dintre elevii ei sunt printre „performerii” generaţiei actuale?! Câţi au izbutit să treacă de prejudecata unor radiofonişti şi să arate că de fapt nu au nimic în comun cu fostul regim?!....De ce ar fi fost Mihaela, dacă ar fi trăit astăzi, altfel decât colegii de generaţie, decât elevii ei?! Mie îmi place Mihaela Runceanu, îmi place Aurelian Andreescu, Angela Similea, Mirabela Dauer, Dan Spătaru şi ceilalţi. Cunosc tineri care ar vrea să-i audă deşi poate nu-i recunosc din prima. N-au unde însă… Sau prea puţine sunt locurile ca ei să caute. Ce ar fi ca o dată în zi să se difuzeze la fiecare post de radio din ţara asta măcar un şlagăr care a marcat generaţii la rând. A doua zi să se difuzeze un cântec nou lansat de artiştii care mai au puterea să revină…E mult?! Nu cred şi asta câtă vreme avem dorinţa de a acoperi o arie cît mai largă de gusturi….

Comentarii

MariaB. a spus…
M-a marcat ce ai scris despre Mihaela. Tu stii ca sunt fanul ei si tot ce tine de ea, ma atinge profund. Nu, Ioana. Daca Mihaela ar fi trait nu cred ca ar fi trecut de bariera asta impusa de posturile de radio sau poate s-ar fi adaptat, ar fi scos hit-uri si ar fi realizat duete cu artistii din generatia actuala. Era o ambitioasa. Nu stiu daca era omul care ar fi putut sa se plafoneze in vreun fel. Ai mare dreptate in ceea ce spui, Ioana, dar sa stii ca multi dintre artistii despre care vorbesti si care mai traiesc nici nu se prea zbat sa se afle in fata. Uite, Angela Similea. Desi are o varsta totusi are mare succes cu piesele lui Ovidiu Komrnyik. A gasit reteta aia sa ramana in atentia publicului, pe cand altii, cum ar fi Daniel Iordachioaie sa zicem de cand nu au mai scos un album? In fine, e o discutie pe care o putem prelungi la nesfarsit. Intorcandu-ma la Mihaela am sa-ti spun ca de cate ori ma gandesc la ea imi vine sa plang, de cate ori ii ascult muzica ma rascoleste... Iata, cei de la Jurnalul National au avut o initiativa superba: aceea de a scoate un CD cu ea. Mai e nevoie de cuvinte? Intr-un fel tot au acces tinerii la muzica ei. Sunt CD-uri cu ea, cu ei toti pe piata. Nu asta e scuza, ca nu difuzeaza radiourile... Daca vor, au unde sa asculte. Eu cunosc tineri de 18-19 ani care stiu piesele Mihaelei si ale lui Dan Spataru si ale lui Aurelian Andreescu. Intr-adevar, e o crima ce se intampla cu radiourile dar sa stii ca lor li se impune ce muzica sa difuzeze fiindca in functie de ascultatori, vine si audienta si automat si profitul. Pana la urma totul se reduce la bani in ziua de astazi. Hai sa facem un sondaj intr-o clasa de liceu: cati dintre ei asculta Dan Spataru sau Aurelian Andrescu sau Mihaela Runceanu? Iti vor raspunde sec ca asta e muzica generatiilor parintilor lor, ca pe ei nu ii reprezinta. In schimb o sa-ti spun fara gres toate piesele Andrei, ale lui Moga si altele. Nu avem ce sa facem si am ajuns de mult timp la concluzia ca ne luptam cu un sistem intreg caruia nu-i putem noi schimba mentalitatea. Suntem prea idealisti? Prea romantici intr-o lume cumplit de meschina? Poate...
aidutu_87 a spus…
M-a impresionat foarte mult ceea ce ai scris despre Mihaela Runceanu!Ii cant piesele cu cea mai mare placere si de cele mai multe ori am obtinut premii!Din pacate ea acum nu mai este printre noi.....dar cel mai mare regret al meu este faptul ca nu am reusit sa o cunosc!Din pacate a plecat prea devreme dintre noi!Cu respect, Aida Borovina (Buzau)
ionutza80 a spus…
Ma bucur ca v-au facut placere randurile mele. Mi-a placut dintotdeauna Mihaela Runceanu. Si eu sunt prea tanara ca sa pot spune ca am avut ocazia sa o cunosc. Dar imi place.Din pacate se aude f rar si nu e drept. Ma bucur insa cand audd tineri care canta din muzica ei la festivaluri. Si apropo...te stiu, te-am vazut incateva emisiuni, festivaluri, mi-ai placut cum ai cantat MAMA compusa de Laurentiu Cazan. Bravo! Sa mergi pe linia asta si sa continui sa canti. Ai o voce deosebita!
Nouria a spus…
Iata un alt blog unde sunteti asteptati cu comentarii, pareri si noutati:

http://nouria.tangoblog.ro
Anonim a spus…
Und, was hier des Lächerlichen? levitra viagra bestellen [url=http//t7-isis.org]cialis online[/url]
manuela a spus…
Ce fericita sunt,ca upa 20 de ani,mai sunt oameni care se gandesc la Mihaela,si ii simt lipsa.tare mult mi as dori sa refacem acel fun club din anii '90.Din pacate noi fanii ne vedem de 2 ori pe an la comemorari.Va invit si pe voi pe pagina de facebook MIHAELA RUNCEANU FOREVER,http://www.facebook.com/pages/Bucuresti-Romania/MIHAELA-RUNCEANU-FOREVER/250481433893?ref=mf
sa demonstram ca noi cei ce o iubim pe Mihaela suntem inca foarte multi,si ca ii invatam si pe copii nostrii sa ii asculte muzica si sa ii duca memoria mai departe.
Anonim a spus…
hi all
http://www.tor.com/community/users/lenmiaparpunch1980
http://www.tor.com/community/users/montgacompder1989
http://www.tor.com/community/users/parmolanhy1982
http://www.tor.com/community/users/abelcosurp1984
http://www.tor.com/community/users/idwancakent1983
Anonim a spus…
Everyone to whom much is given, of him will much be required.