"Elevi moderni", un musical plin de energie şi talent....

Sâmbătă, am fost la un spectacol pentru copii, cu copii. Primul musical pentru copii din Botoşani. Mi-e suficient de greu să scriu despre acest spectacol pentru că îi cunosc pe copii, m-am ataşat de ei şi ştiu câtă muncă şi cît efort au depus dragii de ei. Sunt copiii care fac parte din grupul Cheia Sol din Botoşani. În condiţiile acestea e greu să fii obiectiv sută la sută, să nu te laşi furat de sentimente şi amintiri. Totuşi, am să încerc să scanez puţin din ziua de sâmbătă, din ceea ce s-a petrecut pe scena Teatrului Mihai Eminescu Botoşani. Spectacolul intitulat "Elevi moderni" aflat sub coordonarea Oanei Puşcaşu, îi are în distribuţie pe Oana Tăbultoc, Ioana Frăsinescu, Nicole Lăzăruc, Mihai Enache, Viviana Sposub, Claudia Rusu, Ana Maria Bucşă, Miruna Buză, Alexandra Mera, Costinel Bălan, Bogdan Bidaşcă, Tudor Lăzăruc, Raul Poama-Neagra şi Sorena Bidaşcă, copii care mă surprind de la un spectacol la altul. Dar la acesta au excelat la drept vorbind... Este un spectacol în care teatrul, muzică şi dansul se îmbină armonios. Este un spectacol în care energia lor este pusă serios la încercare, iar talentul este pe treapta cea mai de sus. Fără talentul lor spectacolul acesta nu ar avea greutate, nu ar fi ajuns pe scena teatrului botoşănean. O să-i iau pe rând pe protagoniştii spectacolului:
Mihai Enache, mai cunoscut ca Mihăiţă, este un copil care îşi dă măsura talentului dar mai ales a pregătirilor exersate până acum timp de aproape un an. Copilul care cânta pe nas, uşor timid, îşi măsoară acum atent paşii pe scenă în ritm cu melodia şi reuşeşte să cânte live chiar dacă coregrafia nu este una uşoară. Îşi îndeplineşte rolul de coşar la perfecţie în concordanţă cu costumul croit specific cântecului.
Oana Tăbultoc, şefa tocilarilor pitici, este un soi de dulceaţa grupului. Replicile sale în contradicţie cu inocenţa vârstei dar care arata tipologia personajului întruchipat, sunt savurate de publicul care o primeşte cu aplauze. Vocea copilei este solicitată mai ales la cântecul ţigănesc, personajul interpretat de micuţa artistă trăgându-se din neam de rrom... Nici piesa de început de spectacol nu este mai prejos căci pe lângă interpretarea impecabilă, Oana dovedeşte şi reale calităţi de actriţă. Poate că mai tîrziu teatrul românesc de revistă o va avea în vedere pe micuţa botoşăneancă!
Ioana Frăsinescu este un copil cu o voce curată care îşi duce cu succes rolul încredinţat în spectacolul amintit. Inocentă, frumoasă, sinceră în relaţia cu publicul, Ioana se integrează grupului fiind poate cea mai atentă la detaliile de pe scenă. Copilul are talent şi asta o demonstrează cu toată fiinţa pe scenă.
Nicolle Lăzăruc, mezina grupului, îşi face debutul alături de grup cu succes. Rătăcită în prima zi de şcoală, micuţa îşi rosteşte reuşit replica, ba chiar punând-o în valoare şi prin mimica feţei. Micuţa promite după cântecul intepretat în spectacolul de sâmbătă!
Miruna Buză este voluntarul grupului şi nu întâmplător. Cu un chip blînd, timidă, Miruna nu poate exprima decît generozitatea şi dăruirea pe care ar trebui să le pretindă orice om care se implică în activităţi umanitare. Îşi intră în rol prin interpretarea unei melodii care îi pune vocea în valoare iar colegii de grup o acompaniază în paşi de vals...Deci, coregrafie în toată regula! Tot Miruna îşi aminteşte cum, vara care tocmai a trecut, a ajutat batranii de la un cămin cum altfel dacă nu înveselindu-i pe ritmurile cîntecului "Raţa"...
Viviana Sposub, fitzoasa grupului care formează clasa de elevi talentaţi, rămâne la fel de graţioasă şi sinceră cu publicul. Mi-a plăcut îndeosebi interpretarea piesei "Emoţie de toamnă" alături de chitaristul Tudor Lăzăruc. E atît de sensibilă încît e imposibil să nu intri în atmosfera nostalgică a toamnei. Nici piesa care îi caracterizează personajul întruchipat nu-i iese rău. Viviana, spre deosebire de interpretarea piesei lui Nicu Alifantis, aici e veselă, zglobie şi aproape că te farmecă prin entuziasmul pe care îl degajă pe scenă. E pe drumul pe care îl merită!
Ana Maria Bucşă este prinţesa clasei, dar una...modernă care nu are sluji şi nici caleaşcă. Pe Ana Maria o ştiu de câţiva ani şi e imposibil să nu remarc talentul şi vocea puternică adaptabilă oricărui gen de piesă. Ana Maria s-a consacrat pentru dorinţa de a apărea pe scenă "condimentată" de un show... În spectacolul de sâmbătă, Ana Maria este naturală aşa cum a obişnuit publicul, dezinvoltă şi fără alte cuvinte talentată! E deja o certitudine!
Claudia Rusu, băieţoaica clasei, îşi dă măsura talentului la piesa "Nah nah nah" pe versuri româneşti. Ritmul piesei susţinut printr-o coregrafie adecvată nu strică interpretarea ajutată de o voce puternică şi bine pusă în valoare. Nelipsită din spectacol a fost, firesc de altfel, primul ei mare succes "Doar noi" cu care a participat la selecţia naţională "Eurovision Junior". Talentul ei merită pus în valoare de piese grele cu un ambitus vocal mare dar piesa de la Vaya con Dios i-a scos în evidenţă şi latura jucăuşă a tinerei soliste. Ceea ce nu e rău!
Bogdan Bidaşcă este deja o certitudine. Degajă siguranţă şi entuziasm pe scenă. Are o voce curată şi piese care îi pun personalitatea adolescentină în valoare. În spectacol, Bogdan este copilul care a cunoscut puţin din celebritatea de pe Broadway şi aerul lui lejer pune în evidenţă personajul. Mai are nevoie doar de a depăşi graniţele judeţului pentru a fi cunoscut şi de publicul naţional...
Costinel Bălan este italianul clasei. A petrecut vacanţa în Italia şi dovedeşte acest lucru prin piesele pe care le interpretează. Costinel este talentat şi vocea îi permite să preia piese chiar şi mai grele.
Alexandra Mera, rockeritza grupului... Alexandra este un artist complet. Când se află pe scenă nu simţi că are emoţii (oare are?), cântă cu poftă, are intonaţia specifică fiecărei replici şi e motivată. Este o certitudine deja...Mai are nevoie doar de a-şi arăta talentul şi spectatorilor din afara judeţului...

Una peste alta, "Elevi moderni" este un spectacol plin de energie, un spectacol greu pentru ca niste copii nu mai mari de 15 ani să-l reuşească perfect din prima. Au multe de schimbat pe timpul celor aproape 2 ore şi cu toate acestea, cu o atenţie distributivă deosebită, reuşesc să menţină la un nivel înalt un spectacol care şi pentru nişte actori mari ar fi însemnat efort şi talent din belşug....










Comentarii

Anonim a spus…
You have really great taste on catch article titles, even when you are not interested in this topic you push to read it