Îmi place provocarea celor de la Libris.ro...



De ce citesc? Spune 10 motive pentru care noi, oamenii trebuie să citim. Iată provocarea pe care mi-o lansează Libris.ro. Îmi place! Îmi plac provocările și sinceră să fiu, particip cu drag la asta. Nu mă simt deloc obligată. A citi e o treabă care trebui cultivată de când ești mic, nu pentru că mai târziu nu vei fi obișnuit cu această îndeletnicire ci pentru că fiecare vârstă își are lecturile ei. Sigur că putem citi "Povești nemuritoare" și la 20 sau 30 de ani, dar altul e farmecul când citim această carte la 10 ani. Sigur că putem citi romane de dragoste sau polițiște la 8-9 ani, dar altfel le înțelegi când deja ai depășit vârsta adolescenței. Lectura înseamnă cultură, înseamnă un bagaj de cunoștințe care te ajută să înfrunți anumite obstacole, te ajută să abordezi subiecte variate și îți dezvoltă enorm vocabularul. Dar, haideți să vedem pe puncte care ar fi cele 10 motive pentru care lectura e importantă. Sigur, în opinia mea și într-o ordine aproape aleatorie...

1. Pentru că a citi înseamnă  a nu sta degeaba, a nu pierde timp fără să faci nimic.
2. Pentru că îți dezvolți propria viziune de a vedea lucrurile.
3. Pentru o putere mai mare de a discerne lucrurile în "n" situații în care te afli.
4. Pentru că, optând pentru lectură în locul unei emisiuni tv, te încarci cu energie și te umpli de frumos, elimini o doză de iritare pe care o inhalezi mai repede când urmărești un talk-show sau o emisiune din alea cu rating.
5. Pentru că citind te desprinzi de zbuciumul cotidian și simți șederea timpului...
6. Pentru că e atât de plăcut când afară ploură și tu stai sub pătură sau plapumă cu o ceașcă de ceai cald citind o carte bună...
7. Pentru că o carte nu va înlocui niciodată un film; imaginea obținută de mintea ta în timp ce citești, nu se compară cu cea pusă de mintea regizorului.
8. Pentru că mirosul filei de carte are farmecul lui, egal pe undeva cu "fluturii în stomac" pe care îi adorăm.
9. Pentru că lectura face parte dintr-un timp care conține cuvântul NOI, iar NOI înseamnă să nu te simți tulburat de vitregiile timpului actual.
10. Pentru că ne place când întâlnim oameni citiți, culți, drepți, cinstiți și dacă ne place,  trebuie să fim noi mai întâi un exemplu de acest fel.

Comentarii

Gabriela a spus…
si pentru ca lectura se poate dovedi un refugiu inteligent (a se compara cu bautura), atunci cand esti suparat/a, eventual intr-o depresie.
Carti pentru copii a spus…
Si eu citesc pentru a ma detasa de zbuciumul vietii cotidiene. Nimic nu este mai relaxant decat o carte buna, care te duce intr-o lume noua, in care poti uita de toate problemele.
Succes in concurs!
ionutza80 a spus…
Lectura e un univers de taceri, de priviri, de frumos. E pacat ca odata descoperit sa nu tii cu dintii de el.