Picătura de cultură

Vineri am participat la o intalnire culturala unica, am respirat cultură aşa cum am nevoie de multe ori. Protagonist? Dan Puric
Am să vă fac partaşi câtorva din fragmentele prinse de mine în timpul spectacolului oferit de actor cu ocazia lansării cărţii CINE SUNTEM.
Nu ştiu ce va ieşi din această însemnare în blogul meu pentru că vreau să inserez atât fraze spuse de actor pe scenă cât şi citate din carte dar şi articole despre participarea lui. Îmi cer scuze dacă vă voi aglomera...

Dan Puric la Botoşani:
"Identitatea nu se scoate în afară cum vedeţi la televiziunile nefericite. E nefiresc ce se întâmplă la televizor..."
"Pe această scenă am început să vorbesc şi să tac folosind un limbaj cu care am mers apoi în 38 de ţări ale lumii..."
"Cartea aceasta este primul gest de igienă cu care ne putem apropia de noi înşine, de memoria pe care o lăsăm în urmă"
"Şansa mea la Botoşani a fost că publicul avea vechime, era cultivat în teatru, vechime care se găseşte în tradiţie..."
"Eminescu a fost înainte de toate o conştiinţă, peste Eminescu nu poate trece vremea"
"Suferă şi pătimeşte şi ai să auzi cum iarba creşte" (Eminescu)
"Să trăim Eminescu din noi!"
"Eminescu există în fiecre din noi numai că unora le e frică să-l exprime"
"Cartea este făcută ca să păstreze şi să refacă potecile dintre oameni"


Cine suntem...

Dan Puric care şi-a lansat vineri la Botosani cartea "Cine suntem" ocazie cu care a susţinut şi o conferinţă în faţa unei săli arhipline la Teatrul Mihai Eminescu şi-a amintit de locurile in care a debutat ca actor. El a povestit spectatorilor întâmplări petrecute pe scena teatrului botoşănean şi şi-a amintit totodată de vremurile în care locuia într-un bloc pe strada Nicolae Iorga unde nu se dădea căldură iar apa caldă era o dată în zi şi atunci clocotită. Publicul l-a asaltat cu întrebări dar mai ales cu solicitări pentru autografe. La sfârşitul întâlnirii pusă la cale de Protopopiatul Botoşani spectatorii au format o coadă impresionantă pentru a intra în posesia unui autograf de la cunoscutul actor. Vizibil emoţionat de întâlnirea cu scena botoşăneană actorul a declarat publicului. "Pe acestă scenă am început să vorbesc şi să tac. Este un limbaj cu care am mers în 38 de ţări ale lumii. Şansa mea la Botoşani a fost că publicul avea vechime, era cultivat în teatru, o vechime care se naşte din tradiţie", a spus Dan Puric. Actorul şi-a manifestat totodată dorinţa de a aduce în faţa botoşănenilor unul din cele mai faimoase spectacole ale sale intitulat "Visul". Spectacolul, un adevărat one-man-show, a avut premiera în anul 2005 la Teatrul National din Bucureşti. Încântat de întâlnirea cu publicul botoşănean, Dan Puric şi-a manifestat public speranţa că va reveni pe scena botoşăneană de data aceasta însă în calitate de actor într-unul din spectacolele pe care le joacă. Directorul Teatrului Mihai Eminescu Botoşani, Traian Apetrei l-a asigurat că evenimentul dorit se va petrece chiar în aceasta toamnă, la începutul lunii octombrie, când vor avea loc Zilele Teatrului botoşănean. Anul acesta se împlinesc 170 de ani de teatru în limba română la Botosani şi 50 de ani de la înfiinţarea teatrului Mihai Eminescu. Cu această ocazie vor fi organizate mai multe evenimente printre care şi o întâlnire cu personalităţile care s-au lansat aici. Traian Apetrei i-a dat asigurări lui Dan Puric la finalul întâlnirii de vineri că va fi prezent cu un spectacol. În altă ordine de idei, directorul teatrului i-a spus mai în glumă, mai în serios că este gata să demisioneze dacă îşi doreşte să preia conducerea teatrului. "În clipa în care veţi veni director la teatru voi demisiona", a spus Traian Apetrei. Afirmaţia l-a amuzat pe celebrul actor care i-a spus în replică doar faptul că nu mai este tentat de astfel de funcţii. (Ioana Matfeev)

Pe coperta cărţii scrie:

"Antrenamentul de uitare la care este supus poporul român, astăzi, face ca gândirea şi inima să se rotească pe loc şi, din această rotire în gol, paradoxal, o dată cu trecutul, dispare şi viitorul. El, omul de azi, pedalează zadarnic într-un prezent continuu. A locui cu fiinţa doar într-o dimesiune a timpului-şi aceea distorsionată-înseamnă moartea lentă, dar sigură, a identităţii" (Dan Puric)





Comentarii