„Earth Hour” la Botoşani

Ora 20.00. Primii copii care urmează să cânte în spectacolul organizat de municipalitatea botoşăneană cu ocazia „Earth Hour” îşi fac apariţia. Toţi ajută până la începerea evenimentului la formarea unei uriaşe cifre: 60, simbolul acţiunii. Pe treptele Palatului Administrativ a fost improvizată scena unde micuţii de la grupul Cheia Sol au dat startul cântărilor la lumina lumânărilor. Odată cu lăsarea întunericului, cauzată de stingerea luminilor la clădirile Primăriei, Teatrului Mihai Eminescu şi Palatului Administrativ, cei doi adolescenţi din grupul Cheia Sol, Alexandra Mera şi Bogdan Bidaşcă ţinând în mâini simbolic două candele aprinse, au anunţat deschiderea spectacolului menit să atragă atenţia asupra schimbărilor climatice care se petrec în lume şi a degradării mediului înconjurător.
Copiii au ajutat la formarea cifrei 60 din lumânări
Un scurt intermezzo despre importanţa evenimentului iniţiat de WWW (World Wide Fund For Nature) şi apoi muzica şi dansul. Totul fără nicio sursă de electricitate. Doar chitări, o vioară şi un flaut. În rest au fost vocile tinerilor care nu sunt altceva decît viitorul Planetei noastre! Pe lângă cele trei clădiri, la Botoşani în intervalul orar 20.30-21.30 au fost stinse luminile şi la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” şi la Direcţia de Taxe şi Impozite. Şi pentru ca scena să semene cu una adevărată, din lumânările care au rămas după formarea cifrei 60, s-a format un şir lung în faţa copiilor, pentru a imita reflectoarele unei scene adevărate. Niciuna din lumânări nu s-a stins până la finalul spectacolului!
Dans fără muzică în faţa Prefecturii
Micuţii de la Uni-K Dance au reuşit o experienţă unică şi în premieră pentru ei: au dansat fără să audă muzica de la repetiţii sau din celelalte spectacole. Doar câteva acorduri de chitară improvizate de unul din tinerii prezenţi după mişcările micilor dansatori. Spectacolul a stârnit interesul botoşănenilor pentru că deşi o zonă întunecată, luminată doar de flăcările cifrei 60, nu puţini au fost cei care au dorit să fie alături de micii artişti ai Botoşaniului. Circa 200 de botoşăneni au aplaudat, au cântat chiar şi s-au bucurat de întuneric şi lumină pentru ora pământului! Copiii de la grupul Cheia Sol au cântat de toate –muzică românească, internaţională şi chiar ţigănească- şi pentru ei o experienţă unică pentru că nu au avut nici microfon şi nici negative.
Primarul Cătălin Flutur, prezent la eveniment
Au cântat aşa cum o fac acasă, la şcoală şi totuşi cu grija că sunt pe scenă în faţa unui public din care n-au lipsit primarul Cătălin Flutur şi viceprimarul Cătălin Alexa. Cei doi s-au alăturat mulţimii urmărind cu interes spectacolul-eveniment ocazionat de campania „Earth Hour”. „Încercăm să sensibilizăm agenţii economici şi pe cei care lucrează în administraţie pentru că, chiar ne-am învăţat la un moment dat cu risipa şi această manifestare, glasul copiilor, transmit ceva prin muzica lor. Cred că va pune multă lume pe gînduri”, a declarat primarul Cătălin Flutur. Tinerii de la „Pasiuni pe corzi” au fost la rândul lor aplaudaţi intens pentru muzica ce s-a potrivit perfect evenimentului readucând în mintea publicului atmosfera focurilor de tabără. Un moment special i-a aparţinut tânărului Tudor Lăzăruc care a cântat la chitară fiind unul din olimpicii oraşului la acest instrument. Spectacolul a continuat minute bune chiar şi după reaprinderea luminilor la clădirile municipalităţii, copiii-artişti şi publicul prezent fiind încântaţi de seara creată. Una peste altă, a fost o întâlnire muzicală unică şi inedită pentru botoşăneni. Cu siguranţă, nu va fi ultima!

Comentarii

Movi - 4Botosani a spus…
O initiativa de laudat mai ales ca nu prea avem pare de asa ceva prin Botosani. A fost ceva interesant mai ales pentru cei care erau in trecere si nu stiau despre acest eveniment, ma bucur sa vad astfel de evenimente cat mai multe si sa speram ca vom vedea in timp tot mai multe persoane atrase de astfel de pasiuni artistice mai ales in aceste zile cand cu greu se cultiva aceasta "placere" la televizor sau in societate.
Multi tineri au deschideri artistice si fel de fel de pasiuni nedescoperite inca poate si pentru ca nu au alternative, nu au de unde alege si astfel ajung doar sa asimileze falsele modele care se promoveaza doar in folos financiara fara strop de substanta.
Este un inceput de drum...
ionutza80 a spus…
In Botosani inca maui sunt ajutati copiii artisti, ca sa le zic asa de cei mai mari pentru a iesi sa-i vada lumea. Dar prin alte parti din pacate sunt multe talente dar care zac in anonimat pentru ca nu sunt nici bani dar nici factorii decizonali nu-si dau interesul.