Activitățile extrașcolare si viitorul copiilor. Cu studiu de caz!

Numărul activităților extrașcolare a crescut enorm în ultimii ani în oraș și implicarea copiilor în activități care nu au legătură cu școala, dar care te formează, care te fac să afli lucruri noi e din ce în ce mai mare. Copiilor de azi le place să aibă preocupări care se potrivesc cu orizontul lor de așteptări, cu idealurile și pasiunile lor. De fapt, își descoperă pasiunile prin aceste activități pe care le practică. Și sunt atât de sănătoase pentru mintea, pentru corpul (când vorbim mai ales de cele sportive!), pentru viitorul lor. Copiii de azi sunt mult mai maturi decât noi, cei care am copilărit în anii '90. Unui copil de azi îi pui calculatorul în față pentru prima dată, și știe exact ce are de făcut. Un copil de azi de 12-13 ani gîndește și acționează precum unul dintre copiii de 15-16 ani de acum două decenii.  E o generație digitalizată și, cu atât mai mult, în dezvoltarea lor, e nevoie de aceste activități care îi scot din fața calculatorului, care-i fac să socializeze, care-i responsabilizează, care-i fac activi. 

Studiu de caz.Marți, primesc un mesaj pe facebook. La 14.00 filmare pentru emisiunea, unde și noi avem o rubrică la care copiii-reporteri prezintă noutăți din lumea copiilor. Sunt plecată din oraș, deci foarte complicat de a ajunge la fața locului. Cu atât mai greu cu cât rubrica trebuie și ea pregătită: de căutat evenimentele cele mai interesante, de căutat un invitat, de redactat textul pentru emisiune și tot așa. Deci, nevoie de timp! În primă fază, mă gândesc să renunțăm pentru săptămâna în curs, după care lansez provocarea Dariei. Daria este la cercul "Micii Reporteri" de doi ani, se implică în activități, e un copil devotat și dornic să demonstreze că poate. I-am dat repede un email scris pe telefon cu tot ce ar trebui să facă și câteva precizări pentru a-i ușura munca. Și la final: crezi că poți face față? Și ce credeți? În mai puțin de o oră, Daria a căutat informații, a redactat textul, a găsit invitat (i-am făcut și eu câteva sugestii!) și ... la 14.00 era la TeleM. A făcut și fotografii pentru promovarea emisiunii pe paginile noastre virtuale. Fix, așa cum facem când sunt și eu acolo! Cu alte cuvinte, copila s-a descurcat de minune pentru cei 14 ani pe care îi are și cred cu tărie că în condițiile acestea, în ritmul acesta, are toate șansele de a îmbrățișa o carieră frumoasă, un viitor bun!

Revenind la activitățile extra-școlare, pot spune că ceea ce s-a întâmplat marți, e exemplul cel mai firesc, cel mai potrivit că cei mici au nevoie de activități care să le descopere pasiunile, care să-i determine să fie oameni activi și implicați în societate. Căci, da, Daria e la cercul Micii reporteri încă dinainte de a exista ziarul Buzz și se implică, e devotată, îi place. Cele relatate mai sus sunt exemplul cel mai bun că implicarea copiilor în activități pe care ei le aleg, formează caractere, personalități puternice, firi creative, dezvoltă suflete frumoase, deschid drumuri, împletesc vise, mobilizează destine...

Comentarii