Acces limitat la festivalul AmFiTeatru finanțat de Primăria Botoșani


Zilele trecute, am avut o oarecare divergență cu o fată de liceu, pusă PR pentru Festivalul AmFiTeatru, care a început joi seară la Botoșani. N-am înțeles nimic din răspunsurile asemănătoare unui funcționar de la stat când, cum e firesc, am întrebat-o de condițiile acreditării la festival.

 Dacă mi s-ar fi spus, acreditarea s-a făcut, anunțul a fost dat, nu v-ați înscris, mi-era foarte clar. Am pierdut și asta e! Dar nu am primit decât un amărît de mesaj la modul că, anul acesta, s-a schimbat puțin conceptul și selecția a fost una drastică. Bun!

Deși n-am înțeles motivul pentru care ziarul Buzz nu are acces, în condițiile în care e format din adolescenți dornici să scrie și să asiste la evenimentele culturale din oraș, altceva mă intrigă în această situație și mi-am dat seama de gravitatea ei abia azi.

Festivalul AmFiTeatru este un eveniment finanțat de Primăria Botoșani, asociația care îl organizează primind pentru organizarea lui peste 25.000, deci peste un sfert de miliard de lei. Frumos, bravo lor pentru acest proiect câștigat, pentru acest eveniment! Nimic de comentat, dar acești 25.000 lei sunt bani publici, iar din nefericire, anul acesta, în comparație cu anul trecut, accesul tinerilor cărora evenimentul se adresează, e festival de teatru adolescent, e limitat.

Organizatorii (e o listă întreagă, îi puteți vedea la intrarea la teatru!) au decis să pună bilet și prețul nu e chiar mic, e 7 lei, bani pe care un tânăr care provine dintr-o familie mai săracă, dar iubește cultura, nu-i poate da. E mult pentru el căci 7 lei înseamnă pâinea pentru cel puțin trei zile într-o familie.

Credeți-mă, sunt de acord că e timpul să învățăm să plătim pentru un spectacol, dar nu și atunci când ești finanțat de Primăria Botoșani căci, judecând logic, municipalitatea susține actele de cultură pentru a le oferi oamenilor artă, pentru ca tinerii să aibă acces la actul de cultură iar tu, deși ai fost finanțat pe un proiect care a primit un anume punctaj, nu faci decât să restricționezi accesul copiilor și tinerilor.

 By the way, procedura privind acordarea acestor finanțări prevede următoarea frază la art 5 "Finanţările nerambursabile nu se acordă pentru activităţi generatoare de profit...". Și trecând peste aspectul acesta, să presupunem că banii rezultați din vânzarea biletelor se duc tot în organizarea evenimentului, deși înseamnă venit, mai adaug că punctajul pentru proiect a fost obținut din cumulul rezultatelor așteptate, iar Primăria Botoșani sprijină pe partea culturală proiecte care au în vedere următoarele:
- creşterea accesului cetăţenilor la actul cultural;
 - formarea publicului, fie el spectator/vizitator/cititor;
 - sprijinirea tinerelor talente; - organizarea unor evenimente culturale inovatoare, inedite, realizate în spaţii alternative; - promovarea cooperării culturale la nivel local;
- păstrarea şi promovarea patrimoniului şi tradiţiei culturale;
- menţinerea caracterului multicultural specific Botoşaniului;
- dezvoltarea cooperării culturale internaţionale;
- promovarea valorilor culturale locale în circuitul cultural naţional, regional şi internaţional;
- creşterea gradului de consum a culturii scrise şi dezvoltarea posibilităţii de autoexprimare;
- creşterea gradului de implicare a cetăţenilor în muzică, dans, teatru, arte vizuale şi arte plastice;
 - creşterea nivelului de informare cu privire la valorile tradiţiei, istoriei, ştiinţei şi artei local

Făcând o traducere, sunt bani publici pe care i-ai primit, banii cetățenilor, si firesc ar fi fost ca măcar din bun-simț pentru părinții acestor tineri care doreau să vadă un spectacol (și credeți-mă, cunosc adolescenți care și-au dorit să vadă spectacolele de teatru ale unor trupe din țară, dar nu au avut bani pentru bilet!) era firesc să fie intrare liberă. Când faci cu forțe financiare proprii, ești liber să pui și 100 lei biletul și e normal căci sunt cheltuieli care trebuie asigurate. E dreptul și riscul tău, dar când sunt banii municipalității, de fapt tot ai noștri, ai cetățenilor, e trist că dorești "o selecție totală la festival", așa cum mi s-a spus, scurt și rece de către domnișoara PR. Fă o selecție dar fă-o cu banii tăi.  Altfel, n-ai drept, cel puțin așa convine legea morală, dacă mai ținem cont de ea. Și totuși tind să cred ca da, mai există lege morală, câtă vreme, cei care fac festivalul, sunt tineri preocupați de cultură, de artă! Sper ca și ei să fie încă puri în gândireși nu mânați de interese meschine, căci nu pot să-mi dau seama cum vor ei să atragă tinerii, adică pe colegii lor la teatru dacă mai întâi nu-i fac să vină vadă, să le placă și apoi să le ceară bani de bilet.

Comentarii

Anonim a spus…
Du-te acasa si te culca.
Anonim a spus…
Nu te mai baga in seama!!! Daca nu ai fost invitata,asta-i viata dar nu face comentarii stupide nestiind ce se petrece :D
ionutza80 a spus…
daca erai chiar destept, ai fi renuntat la a te ascunde in spatele acestui cuvant ANONIM! Nu pot sa vb cu cineva care e anonim.