A fi ziar pentru copii într-o lume mai degrabă neutră

A ține un ziar scris numai de copii, un ziar în care politica nu are ce căuta și, drept urmare, nici finanțare de la vreun politician ales al poporului, deloc, nu e ușor.

Efortul de a merge mai departe e uriaș, dar, cu toate acestea, o forță nevăzută te ridică să continui. Îți dă energii creatoare tocmai atunci când spui "nu mai pot!", "ajunge!", "am demonstrat ce e era de dovedit!".

Zilele în care trăim astăzi nu mai sunt în mod clar pentru cauze nobile făcute dintr-un spirit de sacrificiu sau din dorința de a clădi fără să-ți pese că mai mult scoți bani din buzunar decât primești.

Pentru cauze mari, nobile luptau pe vremuri înaintașii noștri și îmi vine în minte acum marele nostru muzician George Enescu. Era un voluntar de top, să spun așa! Dar astăzi, vremurile te împing în a fi mai degrabă egoist, insensibil, neutru, neimplicat.

În fine, un ziar pentru copii e mai degrabă astăzi o nebunie, dar numai cine înțelege cultura, educația cu adevărat, realizează cât de important este pentru acești copii că au un mediu în care să-și exprime propriile sentimente, propriile gânduri, că se pot dezvolta, că trăiesc ca oamenii mari în lumea lor de copii, că-și formează percepții despre lumea din jur și principii de viață încă de pe acum, că prind curaj, că își tratează timiditatea intrând în contact cu oameni pe care altfel nu i-ar cunoaște decât mai târziu sau niciodată, că își dezvoltă limbajul, vocabularul etc. Învață până la urmă să fie niște oameni implicați ai comunității în care trăiesc și asta nu e puțin lucru!  De aceea spun, ziarul acesta pentru copii trebuie privit dincolo de tiraje, dincolo de vânzări chiar dacă lucrurile nu stau chiar rău din acest punct de vedere. E drept, întotdeauna e loc de mai bine. Dar a-l menține, lună de lună, pe piață e o probă a consecvenței și numai un entuziasm specific celor care-l scriu te fac să te încăpâțânezi să nu dai înapoi.

Iar când oameni mari, personalități de marcă te încurajează, lucrurile se întăresc. Astăzi, doamna Marieta Baciu de la Filarmonica Botoșani a aflat de ziarul nostru. I-a plăcut ideea atât de mult încât ne-a promis că va spune mai departe despre ziar. Și a mai spus ceva care a rămas lipit de suflet și care cu adevărat ne-a făcut să uităm greutățile. A spus: "dacă există acest ziar, mai este speranță că lucrurile se pot îndrepta în cultură!". Ei, da, mulțumim și da, JOS PĂLĂRIA! Suntem din nou puternici și mulțumim tuturor celor care înțeleg efortul nostru și ne sprijină: Mischa Kids, Asociația Română pentru Reciclare RoRec, editura Litera....

Comentarii