Tradiționalul meu bilanț. Cu de toate. La finalul anului 2023.

 ...În fiecare an, în ultima zi, fac o analiză a anului care a fost, cu bunele și relele lui. De fapt, aș vrea să nu le mai spun nici rele, nici negative, căci alea mai puțin plăcute nouă ne sunt date întru a ne face mai atenți cu ceea ce avem, în a diferenția, în a analiza și a înțelege niște de ce -uri... 

Prin urmare, încep bilanțul meu dedicat anului 2023 cu prima mea mare realizare. Mi-am dorit și, deși n-a fost ușor deloc, am lansat cartea. Prima mea carte. Spun prima pentru că cele pe care le-am mai scos au fost ca un soi de repetiție pentru asta. Este vorba despre cartea „Manualul micului jurnalist”. Mi-am dorit să-l lansez în 2023, pentru că e anul când am împlinit 20 de ani de jurnalism la Botoșani. Mi-am dorit să-l relansez pentru că simțeam o nevoie în cazul copiilor curioși de ceea ce presupune jurnalismul. Citindu-l cu atenție, cu pixul și creionul în mână, cu evidențiatoare (să mai subliniezi una alta), chiar cred că orice copil, cu ceva ajutor din partea unui adult, poate înțelege rostul meseriei și, mai mult decât atât, o poate practica de la înălțimea vârstei lui. Manualul a fost lansat acum, în 2024 e timpul să-l punem mai pregnant pe piață. 

La capitolul realizări, adaug placa comemorativă pusă în Centrul Vechi în memoria pilotului născut la Botoșani, Dan Vizanty. Nu intru în detalii, căci am tot vorbit, avem și pe Youtube Televiziunea adolescenților un reportaj dedicat lui, dar pentru mine personal, a fost încercarea de a-mi arăta că pot și asta. Fără vreun proiect sau fonduri de la autorități. Am lansat ideea copiilor, am căutat idei de placă și am ajuns la modelul pe care am simțit noi că trebuie, dar în același timp să ni-l și permitem financiar. O mulțumire se cuvine să aduc aici domnului Cătălin Flutur pentru că inițial, am propus să împărțim costurile (dumnealui o parte, asociația diferența) și până la urmă, ne-a susținut cu toată suma necesară. Rămânem recunoscători. 

 La dezvelirea plăcii (22 iulie) am adunat oameni importanți din cultura orașului. Am avut-o alături și pe fiica lui Dan Vizanty, doamna Ana Maria, căreia îi mulțumesc din suflet încă o dată pentru prezență. A fost cu noi la eveniment și jurnalistul TVR, Doru Ionescu, cunoscut pentru dragostea lui pentru Aviație (asta a studiat la facultate) și să dăm Cezarului... de la Doru a pornit toată povestea cu Vizanty. El ne-a sugerat subiectul, el a ajutat echipa înscrisă la concursul de jurnalism cu cadrele și interviurile necesare, el ne-a susținut să nu ne oprim din entuziasmul nostru până nu aducem și un însemn în oraș pentru acest mare aviator.






👉La realizări, ca de obicei, pun și edițiile a VII-a și a IX-a a taberei și respectiv a concursului de jurnalism, Sunt tradiții ale redacției de care ne bucurăm și fără de care nu există an buzzistic. Tot la capitolul tradiții anuale buzzistce, aniversarea Buzz cu Dora Gaitanovici. Buzz a crescut frumos și în 2023, ceea ce înseamnă enorm pentru mine. Să fii și îndrumător, și administrator, și președinte de ONG și să le faci pe toate nu e deloc o treabă ușoară. Dar aici e de fapt provocarea de a fi și de a dezvolta. Când vezi cum puii de om vin și spun: „Am scris o știre pe site, poți să te uiti?”, când reușești să scoți un copil din zona de confort și -l determini realizeze produse media, când puștiul vine și spune: „Am făcut un video pentru TikTok pentru Buzz, e ok?”, când copilul e apreciat de oameni mari pentru că se implică și întreabă, pentru că e curios, ai uitat orice linie ți s-a pus în față...  

👉Am învățat în 2023 că e timpul să-mi apreciez mai mult munca și să ignor total răutățile ce vin (știm cu toții când faci ceva, întotdeauna va fi unul care va comenta și de multe ori nu pozitiv) și asta fără lipsă de modestie. Căci a fi modest înseamnă să știi ce poți, să faci, să te implici și să ceri în schimb pentru ceea ce poți oferi. A fi modest înseamnă să nu te fălești. A fi modest înseamnă să spună ceilalți despre ceea ce ai făcut. 

👉Am învățat în 2023 să spun stop când nu mai pot, când e peste puterile mele să fac un serviciu cuiva, cândva. Lucrez de ceva timp la asta, acum mi-a ieșit. E în regulă să facem ce putem, cât putem, dar bine. 

Revin la realizările lui 2023:

👉Am văzut pentru prima dată Brașov, oraș pe care mi-am dorit să-l observ la fața locului. Am avut această șansă și mulțumesc Cerului că mi-a deschis drumul spre acest oraș frumos. Ce să spun? Acolo e o altă lume, vezi clar diferența. Una e Moldova noastră care mai are mult până să fie o parte importantă a Europei, alta e Ardealul care e deja Occident. Părerea mea. Așa am simțit. Cu toată dragostea pentru Moldova, Botoșani ș.a.m.d. E nevoie, însă, de mai multă atenție spre zona noastră din partea celor care ne conduc. Aaa, încă de când mă uitam la festivalul Cerbul de aur, mă gândeam că într-o zi trebuie să ajung acolo în Piața Sfatului. Și am ajuns. 


👉Am călătorit, am fost și la concertul lui Adrian Enache de la Sala Palatului (o imensă desfășurare de forțe, o sală plină pe care artistul le merita de mult; îl cunosc și știu ce zic), am reluat cu copiii deplasările la București pentru a vedea cu ochii lor instituții media mari. 

👉AVEM LA REDACȚIE CAMERĂ PROFESIONALĂ de la prietenul Dragoș Pătraru. Ne-a donat-o cu ocazia deplasării noastre la București; am fost atunci să vedem studioul unde se filmează „Starea Nației”. 

👉AVEM, GRAȚIE LUI Doru Ionescu, REMIXURI realizate de copii și reportaje la jurnalul cultural de la TVR Cultural și asta nu e puțin lucru.  Prietenia cu trainerii din tabără e la fel de frumoasă și ne bazăm în continuare pe ea. Și tot cu Doru, am lucrat, împreună cu copiii, la proiectul câștigat de el în cadrul programului Timișoara Capitala Culturală Europeană. 




👉Grație unor spornsorizări primite, am reușit, de asemenea, să achiziționăm două boxe mari și din 2024 vom putea folosi și mixerul pe care îl avem de ceva timp. Deci, șanse să fim tot mai profi... 

👉O frumoasă colaborare cu Monitorul de Botoșani s-a născut; trei copii, azi tineri chiar, sunt colaboratori plătiți la acest impunător cotidian.

👉Am fost la FILIT. Anul acesta, pentru prima dată, ca invitat pentru a vorbi, împreună jurnalista de la „Courier International”, Iulia Badea Gueritee (onorant pentru mine) despre jurnalism ca dezvoltare personală. A fost o întâlnire emoționantă și productivă și pentru noi, și, cred eu, și pentru elevii și doamnele profesoare cu care am interacționat atât de frumos. 





👉Mama și Roxana sunt sănătoase și putem petrece timp frumos împreună.

👉Noro și Pufi sunt bine.  

Minusuri:

😦Am citit, din păcate, mai puțin și n-am mai fost atât de atrasă de gantere ori bicicletă, deci partea cu sportul a fost un pic lăsată în urmă. Voi recupera în 2024, căci mi-am scris deja rezoluția în acest sens. 

😦 Am avut-o pe mama la spital și asta pe mine m-a speriat destul de mult. Mulțumesc lui Dumnezeu că acum totul e bine și n-a fost decât un semnal să fim cu toții mai atenți, mai corecți cu noi. 

😦 Mă ucide (ha) actualizarea datelor la Bancă; un tonaj de hârtii pentru niște chestii care sunt deja... 

😦 Încă e-n studiu treaba aia cu contribuțiile sociale, dar sper eu, pe cale de rezolvare. Întotdeauna rămâne speranța... Căutări, idei au fost, dar e dificil momentan.

😦 Noro a fost bolnăvioară, dar grație medicului ei veterinar (recomand, domnul doctor Răzvan Căeru) e zburdalnică și veselă din nou; a avut o mică alergie, apoi o pneumonie... cu spasme, ne-a speriat mititica. Noro are în luna martie doi anișori. Nepoata Narei din Facefood (hi hi)

😦 Încă mai am de lucrat la atenția de a nu oferi un produs cu greșeală... 



👍A fost un an în care lucrurile propuse a le desfășura au funcționat bine, dar față de precendenții, am simți din partea mea, un pic mai mult efort, mai multă oboseală și nu e din cauza vârstei (ha! ha! ha!) ci mai degabă dintr-o concentrare mai mică pe care am oferit-o. Voi rezolva și asta în 2024. 

👍 Simt că am fost un pic mai dezorganizată în activitatea mea în acest an și vreau neapărat să repar chestia asta. Va fi greu pentru că, așa cum spuneam mai sus, nu e ușor să fii trei în unu', dar voi face cumva să mă așez mai bine. 

👍 O schimbare de look în 2023. O trec la cele bune petrecute. Mi-a plăcut.


👍 Clar, mai sunt de trecute, dar, în linii mari, acesta a fost 2023 pentru mine. Un an provocator, bun, de la care am învățat multe despre mine, despre viață, despre oameni. Îți mulțumesc, bunule 2023! 2024 să fii blând, inspirat și generos! Să ne oferi zâmbere și bucurii! Sănătate și cei dragi bine să fie ... că pe toate celelalte le ducem noi, ușor ușor înainte!💛💓💛💓








Comentarii